Pela mão de Pescadores e Mariscadores selecionados, temos vindo a aprender a conhecer os grandes tesouros que o mar nos reserva. Instruídos com a sua sabedoria e técnica, cumpre-nos a missão de levar até si o Pescado e Marisco no estado mais puro, com a sua frescura original. Algo que só conseguirá entender verdadeiramente quando provar cada uma das espécies que lhe apresentamos. Conheça o que está a comprar e bom apetite!
Chamado também de Lavagante Europeu, de cor negra e tons azulados, vive na costa ocidental da Europa. A quantidade de Lavagantes pescados na nossa costa é insuficiente para satisfazer todos os apreciadores deste crustáceo, sendo necessário ir até à Costa Francesa e à Costa do Reino Unido, onde abundam. Para muitos, é considerado o marisco rei. Experimente cozido, grelhado ou à boa maneira Portuguesa: um magnífico Arroz de Lavagante feito com o caldo da sua carcaça.
Portugal (+1.200kg); Inglaterra e França (400-1.200Kg)
Nassas | Armadilhas
maio a outubro
400-700g; 700-1.200kg; +1.200Kg
Cozido | Frigideira | Grelhado | Arroz | Cataplana
Also known as “Witch”, “Ferreirinha” and Sea cricket, Santiago or Small slipper lobster, this species inhabits between 4 and 50 meters down on rocky or muddy subtracts. In the old days, the boast would bring this delicacy to the National auctions, caught with traps with short mesh (now a days it is forbidden). Today, the rare pieces that come to us are caught in the Vicentina coast by licenced divers. It is a sea precious that knocks on the door of few!
Vicentina coast
Manual catch, by diving or apnea
Available sporadically all over the year and in minimal quantities
small 25-40g; medium 40-50g; big 50-60g
Boiled | Grilled
They live where the waves break and feed on seaweed present in the rocky substract. Once more, we choose the Vicentina Coast to get the most meaty and high quality Limpets. Grilled Limpet are a typical gem from the Azores and Madeira Archipelagos gastronomy. Its cooking is executed on a grill, where they are put and then served on a plate or a still warm stone. Prepare your recipe, and we will bring to you the freshest limpets.
Vicentina Coast
Manual catch, by diving or apena with the assistance of the “lapeira” – a modified knife specially designed for this extraction.
Available all year (it has biological defense periods on the Azores and Madeira Islands)
Grilled | In the pan