By the hand of selected fisherman and shellfish collectors, we have been learning to know the great treasures that the sea stores and holds for us. Instructed with its wisdom and technique, the mission of bringing to you the fish and shellfish in its most pure state, with its original freshness, is up to us. This is something that you will only truly understand when you try each of the species that we present to you. Get to know what you are buying and bon appetite!
As Corvinas grandes têm entre 10 a 40 Kg e iniciam a subida pelos rios Tejo e Guadiana no mês de abril. As chuvas fortes e frequentes deste mês, chamam a atenção desta espécie, que vem desovar em sítios férteis em alimento para as suas crias. As postas ou os lombos compactos e firmes da “Boca D`Oro” (como lhe chamam os italianos), são excelentes em cataplanas, arrozes, massadas de peixe e em ceviche. Experimente também provar uma posta grelhada a carvão e a sua alheta (gola do peixe)!
O seu nome é inspirado na mancha dourada que tem entre os olhos. Alimenta-se de bivalves (amêijoas, mexilhões), caranguejos, mas também de minhocas e algas. Muito ativo no seu dia-a-dia, tem uma carne densa, firme e uma grande concentração de sabor, resultante da sua alimentação diversificada. Quando capturada na Ria Formosa e na Ria de Alvor, ou em locais onde abunda o alimento, proporciona um verdadeiro manjar dos deuses. A Dourada é deliciosa grelhada, feita ao sal e no forno mas, se arriscar e fizer em sashimi ou ceviche, não se arrependerá!
Internationally known as “dover sole” or legitimate sole. In Portugal, we call it “Rusty sole” due to the yellow spots it has throughout its body. The doer sole inhabits in much deeper areas than the other soles, known by the fisherman as “Deep sole” or “Mud sole”. The fact that they live in such deep zones, subjected to high pressures, makes the meat quite firm and muscular. It is great for filets and has been widely used in countries like France, England, and United Kingdom. In Portugal it is found almost all over the mainland coast.